1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Прогнозите смъкват цените на пшеницата

Прогнозите смъкват цените на пшеницата

С 6 процента поевтиня културата в САЩ през миналата седмица

Много малко под рекордната реколта от пшеница от миналата година ще бъде тазгодишната, гласят най-новите прогнози за развитието на посевите в глобален мащаб. Това веднага се отрази на цените, които паднаха почти навсякъде. С 6 процента поевтиня пшеницата в САЩ през миналата седмица. В Европа спадът на цените бе по-малък, но все пак в края на седмицата пшеницата и тук бе с 2 на сто под стойността от предишната.

Миналият петък не донесе почти никаква промяна в курсовете на борсата в Париж. Последната регистрирана цена бе 184,75 евро за тон, т.е. с 25 цента по-малко от четвъртък. Новата реколта пък, която ще се продава от септември, струваше 184 евро, което е с 25 цента повече от предишния ден.

Натискът върху цените в Щатите се дължи на прогнозите за тазгодишната реколта. Според руското земеделско министерство например, тамошните стопани ще приберат 100 милиона тона. Оптимистични предвиждания дават и Организацията за прехрана и земеделие на ООН – ФАО, както и частни анализаторски компании. ФАО смята, че глобалната реколта ще бъде в размер на 720 милиона тона, което е само със 7 милиона тона по-малко от рекорда през 2014-та. Така световните запаси ще са достатъчни, макар че в Европа и Русия добивите и съответно и експортът ще бъдат по-малки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.