1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Произвежданите в Плевенско диетични хлябове са без оцветители

Произвежданите в Плевенско диетични хлябове са без оцветители

Не са констатирани отклонения при извършвания входящ контрол на суровини, материали и опаковки

Диетичните хлябове, произвеждани в Плевенска област, са без оцветители. Това са заключенията след направените проверки на т. нар. тъмни хлябове от инспектори от местната РИОКОЗ. Това е част от национална тематична проверка, обявена от Министерството на здравеопазването за съответствието на диетичните хлябове с действащото законодателство.

Общо 174 са фурните за производство на хляб и закуски в Плевенска област, от тях са проверени 67, това уточни д-р Цецка Данчева от плевенската здравна инспекция. От проверените 49 са обектите, в които се произвеждат хляб и закуски, а останалите 18 са магазини, в които се продават такива хранителни стоки. Всички фурни са регистрирани по Закона за храните, имат въведени и се прилагат системи за управление на безопасността на храните, каза още д-р Данчева. Не са констатирани отклонения при извършвания входящ контрол на суровини, материали и опаковки.

В 26 от фурните се произвеждат тъмни хлябове като в нито един от тях не е установено влагане на оцветители или други продукти с цел имитиране на определен цвят. Взети са две проби хляб - те са изследвани за оцветители, влага на средината, готварска сол, обща захар и пепел.

Други две проби са изпратени в Националния център по опазване на общественото здраве, където ще се извърши анализ на показател влакнини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.