1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Производители предупреждават за скок в цената на хляба

Производители предупреждават за скок в цената на хляба

На места хлябът може и да не поскъпне, но в този случай клиентите ще бъдат изненадани с намален грамаж на насъщния

Хлябът може да поскъпне с повече от 15-20 процента от другия месец, съобщи председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева, информира Дарик. Причината за поскъпването е драстичното увеличение в цените на суровините за производството на хляб, както и ръстът в цените на горивата. Част от хлебопроизводителите обмислят вместо да вдигат цената на хляба – да намалят грамажа на продуктите си.

Скок в цената на насъщния ще има, увериха хлебопроизводителите. Мерките за подобряване на качеството на хляба и хлебните изделия, както и чувствителното поскъпване на горивата и житото са основните причини за поскъпването на хляба с около 15-20 на сто, обясни Мариана Кукушева.

Възможно е да бъде и повече при различните производители, каза тя и допълни, че това е възможно за “тези, които стоят зад стоката, която произвеждат и за тези, които произвеждат продукти с определено качество”. На въпрос в рамките на какъв период се очаква да се натрупа един подобен процент на поскъпване, за да не е непосилно за хората, Кукушева отговори, че според нея до края на месеца поскъпването ще бъде факт. 

На места хлябът може и да не поскъпне, но в този случай клиентите ще бъдат изненадани с намален грамаж на насъщния. “Масовият вид хляб е между 700 и 800 грама. Възможно е хлябът да се движи в рамките на 580 до 650 грама, за да не се налага драстично поскъпване. Говорим за намаление на грамажа в рамките на 50-60 грама”, каза тя.

Според Кукушева пазарът, на който даден производител реализира стоката си, ще определи кой от двата похода ще бъде предпочетен – дали скок в цената или намаляване на грамажа на хляба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.