1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Производители заблуждават купувачите

Производители заблуждават купувачите

Разчитат на стремежа към нискокалорично хранене с цел дълголетие

 

Представители на Българската национална асоциация на потребителите (БНАП) откриха в търговската мрежа пакетчета масло с надпис "Обезмаслено краве масло". Такива етикети са заблуда, защото се опитват да внушат на купувача, че взима нискокалоричен, диетичен, полезен продукт, а всъщност му предлагат некачествена стока, смятат експертите на БНАП.

Според Българския държавен стандарт кравето масло трябва да съдържа поне 50% мазнини. БДС не е задължителен, а само препоръчителен и всеки производител сам решава дали да го спазва или не, уточняват от асоциацията. От там са дали за изследване в специализирана лаборатория пакетчета от различни марки масло, като нискокалоричният продукт не бил между тях, защото е ясно, че е с ниско качество.

Тестовете показали, че всички марки масла са с над 67% масленост, но показателят варира доста и достига почти 87.8% при някои продукти. В САЩ кравето масло задължитело съдържа над 80% мазнини.

В ЕС пък има норма за водата в маслото - тя не трябва да е повече от 15-20%. По този показател някои български марки сериозно издишат. Анализите, поръчани от БНАП, показали, че в някои пакетчета водното съдържание е почти една трета. Те се вместват в препоръчителния БДС, който изисква водата да е не повече от 45%. Но пък такова българско масло няма никакъв шанс да се реализира на взискателния външен пазар.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.