1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Производителите поставят подвеждаща информация върху етикетите на продуктите си

Производителите поставят подвеждаща информация върху етикетите на продуктите си

 

Много често производителите поставят подвеждаща информация на етикетите на своите продукти. Това е изводът на изпълнителния секретар на Федерацията на потребителите в България Павел Кърлев, който участва в дискусията по повод Деня на храните – 16 октомври.

Често производителите представят продукта си като екологично чист или произведен в екологично чист район, което е един от примерите за заблуда, посочи Кърлев. Той припомни, че Федерацията е направила изследване сред 14 търговски марки олио и резултатите са показали, че само 2 от търговските продукти отговарят на изискванията. При останалите видове слънчогледово олио са налице примеси от соево и рапично олио. Кърлев заяви, че честа практика е на етикетите на безалкохолните напитки да няма достатъчна информация за производителя. Федерацията е установила, че някои от производителите на такива напитки злоупотребяват със заместителите на захарта при производството им.

Изследванията върху някои безалкохолни напитки показали, че съдържат захарин в пъти повече от допустимото количество, а това крие риск за здравето на хората, подчерта Кърлев.

845 милиона души в развитите страни по света страдат от недохранване, заяви професор Любомир Иванов, директор на Националния център по опазване на общественото здраве. Той подчерта, че земеделието играе все по-малка роля в индустриалния свят. Професор Иванов смята, че у нас трябва да се увеличи достъпа до здравословна храна /зеленчуци, плодове, риба/, да се подобри инвестиционния климат за аграрния сектор и да се модернизира инфраструктурата в селските региони. Професор Иванов е на мнение, че развитието на селското стопанство трябва да е съобразено със здравната политика на страната.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.