Много често производителите поставят подвеждаща информация на етикетите на своите продукти. Това е изводът на изпълнителния секретар на Федерацията на потребителите в България Павел Кърлев, който участва в дискусията по повод Деня на храните – 16 октомври.
Често производителите представят продукта си като екологично чист или произведен в екологично чист район, което е един от примерите за заблуда, посочи Кърлев. Той припомни, че Федерацията е направила изследване сред 14 търговски марки олио и резултатите са показали, че само 2 от търговските продукти отговарят на изискванията. При останалите видове слънчогледово олио са налице примеси от соево и рапично олио. Кърлев заяви, че честа практика е на етикетите на безалкохолните напитки да няма достатъчна информация за производителя. Федерацията е установила, че някои от производителите на такива напитки злоупотребяват със заместителите на захарта при производството им.
Изследванията върху някои безалкохолни напитки показали, че съдържат захарин в пъти повече от допустимото количество, а това крие риск за здравето на хората, подчерта Кърлев.
845 милиона души в развитите страни по света страдат от недохранване, заяви професор Любомир Иванов, директор на Националния център по опазване на общественото здраве. Той подчерта, че земеделието играе все по-малка роля в индустриалния свят. Професор Иванов смята, че у нас трябва да се увеличи достъпа до здравословна храна /зеленчуци, плодове, риба/, да се подобри инвестиционния климат за аграрния сектор и да се модернизира инфраструктурата в селските региони. Професор Иванов е на мнение, че развитието на селското стопанство трябва да е съобразено със здравната политика на страната.