1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Производителите заблуждават със съдържанието на диетичните хлябове

Производителите заблуждават със съдържанието на диетичните хлябове

Тестовете са проведени в лабораторията на SGS във Варна и включват 12 марки диетичен хляб

Калоричната стойност, съдържанието на фибри, сол и захари, обявени на опаковките на популярни марки диетични хлябове, не съответстват на реалното съдържание на продуктите. Това установиха тестове на асоциация „Активни потребители”. Тестовете са проведени в лабораторията на SGS във Варна и включват 12 марки диетичен хляб.

Обявените енергийни стойности на етикетите на хлябовете на всички изследвани марки са по-ниски от реално установените. По принцип е важно за потребителите да знаят, че разликата в общата енергийна стойност при белите и тъмните хлябове не е голяма.

Тестовете на SGS показват и занижено съдържание на фибри при въпросните хлябове, не само в сравнение с обявеното на етикета, но и спрямо европейските практики. Според резултатите в изследваните хлябове средното количество фибри е 1.02 грама фибри на 100 грама. За сравнение, средното съдържание при проведен подобен тест в Холандия е 5,1 грама фибри на 100 грама или близо 5 пъти по-високо. Дори хлябът с най-високо съдържание на фибри в теста (Вита Силует с пшеничен зародиш) съдържа 3,18% фибри, което е доста по-малко от обявеното на етикета.

Високото съдържание на остатъчна пепел в продуктите в теста може да се обясни с влагането на много сол и други добавки (например утайка от кафе), които обикновено имат за цел да подобрят естетическия вид на хляба.

Най-високо съдържание на захари в теста е установено в хляба с наименование „за диабетици”.

Препоръчителното количество сол не трябва да надвишава повече от 6 грама сол на ден. Хлябът допринася за приемането на около една трета от консумацията на сол. Етикетите на хляба дават малко насоки в това отношение, тъй като производителите не се задължени да изписват количеството сол върху опаковките.

Голяма част от производителите изписват върху етикетите си, че фирмите им са сертифицирани по ISO – напр. 9001:2000. Важно е да подчертаем, че това не е сертификация за качество на продуктите, а на производствения процес и вътрешно фирмената организация. Поставянето на такива надписи върху етикетите не е разрешено дори от самия стандарт, защото създава подвеждащо впечатление у потребителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.