1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Производството на плодове отбеляза спад в Европа

Производството на плодове отбеляза спад в Европа

С 11 на сто по-малко е продукцията от ябълки, с 19% по-малко са крушите

Европейската среща, посветена на производството на плодове, бе организирана по време на изложението Макфрут в Чезена, Италия. Организатори от CSO (Centre for Fruits and Vegetables Services), региона Емилия-Романя и Макфрут. Акцентът на форума бе ситуацията около изключително слабото производство в цялото Северно полукълбо.

Всички видове зимни плодове, като се започне от ябълките и се премине през кивито, крушите и цитрусовите плодове, са отбелязали средно от 10 до 20% спад в сравнение с предишната година. В Италия производството на киви рязко е намаляло, особено в региони като Емилия-Романя и Пиемонт, където отрицателният прираст е достигнал от 35 до 38%.  При крушите пък, производството на сорта Абат е достигнал най-ниското ниво за последните десет години (с 35% по-малко сега, в сравнение с 2009-а).

„Тази ситуация – коментира директорът на CSO Лучано Трентини – ще се отрази на качеството на продуктите, но същевременно ще доведе и до ценова надпревара, като така ще увеличи конкуренцията между доставчиците. Главният проблем обаче ще остане за производителите, които ще се сблъскат с несигурността по отношение на обема продаваема продукция, която да им гарантира достатъчно приходи.”

Детайлните анализи при отделните видове зимни плодове сочат, че ябълките са намалели с 11% в сравнение с 2009-а, като цялостното произведено количество в Европа е 9.8 млн. тона. Тазгодишните прогнози за основните страни-производителки показват значителен спад в Полша (с 24%) и Германия (със 17%); за Италия предвижданото свиване на продукцията е около 3% в сравнение с м.г., а във Франция вероятно ще е около 4%. 

Предвижданията за производството на круши в Европа през 2010-а са за 2.15 млн. тона, което е с 19% по-малко, отколкото през 2009-а. Данните показват, че спад има в отглеждането им във Франция, Португалия и Испания, докато в същото време в Холандия и Белгия то се е увеличило, при по-ниски прогнозирани нива за т.г. в сравнение с миналогодишните рекорди. Отглеждането на крушите Conference и Rocha се увеличава в Европа, докато това на други сортове намалява.

По отношение на кивито, като цяло в Северното полукълбо продукцията му е намаляла със 17%. Свиването е засегнало всички основни страни-производителки, включително и Италия, която е най-големият производител в световен мащаб. Единствено калифорнийското киви е отбелязало нарастване на производството през тази година. Седемдесет процента от кивито, произведено в Италия, е било изнесено и това представлява 14% от целия износ на италиански плодове.

В този контекст, световното производство на плодове е показало нарастване с 24% през периода 2000 - 2009-а. Азиатският континент е увеличил дела си от 43% (средно за 2000 – 2002-а) до 50% от световното производство, докато този на Европа се е свил от 16 на 12% за същия период.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.