1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Проверка на Федерацията на потребителите

Проверка на Федерацията на потребителите

Откриват подвеждащи етикети и липса на витамин С в безалкохолни напитки

15 фирми за безалкохолни напитки от десет различни области на страната е проверила Федерацията на потребителите в България във връзка с договор за сътрудничество с Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки, предаде Фокус. На пресконференция инж. Павел Кърлев - изпълнителен секретар на Федерацията, съобщи, че са взети 21 мостри на случаен принцип в периода юли-август, като обект на проверката е било спазването на законодателството относно етикетирането и изнасянето на хранителна информация, както и извършване на анализи, свързани със съдържанието на напитката. Проверявано е и за наличие на заблуждаваща и липсваща информация.

Кърлев отчете, че има подобрение спрямо предишни проверки, но все още има пропуски. В четири от мострите с претенция за наличие на витамин С, не е открит такъв, макар за някои дори да е посочено, че съдържанието е богато на витамина.

Четири от мострите са с нарушена микробиология, в седем е открито завишено съдържание на изкуствени подсладители, в 11 мостри към наименованието на напитката липсва текст, че тя е с подсладител, неправилно и подвеждащо е поставен знак „Диета”, в болшинството не е указано къде се чете срокът на годност и други.

С писмо Федерацията е сезирала главния държавен здравен инспектор на Министерство на здравеопазването за проверки на място и вземане на крайни мерки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.