1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пускат български биодизел на пазара

Пускат български биодизел на пазара

Цената му е повече от два пъти по-висока от петрола

 

Български биодизел вече се пуска на родния пазар, съобщиха вчера от Софийската стокова борса (ССБ). Горивото се предлага на цена 1260 лв./тон без ДДС. До момента има само трима производители в страната.

Световните тенденции показват стабилизиране на цената на петролните продукти на около 560 лв. за тон. Въпреки това цената на черното злато може да се покачи, защото се увеличавало и потреблението му, казаха от борсата.

От ССБ не очакват драстично поевтиняване на олиото. Цената му е нормална за периода, а реколтата - добра и с висока масленост. В момента миналогодишен слънчоглед се продава за 420 лв./тон, а тазгодишен –за  320-340 лв./тон. От борсата прогнозираха, че таксите при износ на зърно може да се увеличат.

Целта е по-голямо количество от суровината да остане за вътрешния пазар, обясниха от ССБ. Заради лошото качество на тазгодишната реколта и високите цени от 220 лв./тон, която искат земеделските производители, хлебарите щели да внасят суровината от Будапеща на цена 158 долара за тон, казаха от бранша.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.