1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пуснаха италиански дини по 20 лева

Пуснаха италиански дини по 20 лева

Ягоди колкото круши се продават на бройка

 

Килограм ранно полуузряло грозде от Чили струва 15 лв. на бургаския пазар. С пет лева по-евтино е мангото. По 8 лв. за кило се продават екзотичните ананаси и авокадо. Толкова е цената и на крушите от Колумбия и Аржентина. С около левче по-евтини са плодовете, внесени от Италия, отбелязват търговците. В столицата най-голямото разнообразие на плодове и зеленчуци е на пазара Ситняково. Но и цените са най-високи. Традиционно най-евтин е Женския пазар, но екзотичните стоки са по-малко.

Разнообразие от плодове и зеленчуци с екзотични цени напълниха пазарите преди Великден. Пресният зарзават привлича много клиенти, но малцина са готови да прежалят няколко десетки лева за вносни круши или грозде. С цена 5 лева за килограм се появиха първите дини на пазарите в Бургас. Те са внос от Италия, доверяват търговците. Желаещите да опитат от сочния плод обаче се броят на пръсти. Една диня излиза не по-малко от 20-25 лв. С доста солени цени са и ягодите, отглеждани в Гърция. Те се продават за 20 лв. килото или в разфасовки от 200 грама за 5 лв. Ягодите са и единственият скъп плод на зеленчуковия пазар в Смолян. Там се предлагат по 18 лева килото. Търговците купуват съвсем малки количества за асортимент, защото в града скъпите плодове изобщо не се продават, коментират те. В Стара Загора обаче се харчат добре. Но и цените са им почти двойно по-ниски.
До обяд съм продал 7-8 килограма, макар че са 10 лева килото, казва търговецът Петко Колев. Той е дошъл на централния старозагорски пазар от близкото село Хрищени. Ягодите са гръцки, едри са като круши и ловят окото. Иначе, казват, били блудкави и с вкус на пластмаса. Същите едри ягоди продават и на варненския пазар. Но те са внос от Турция. Единичната бройка от плода излиза от 50 стотинки до левче, гордо обяснява една от многото продавачки на тържището. Който има пари, купува, който няма - въобще не поглежда, добавя тя. За всяка стока си има мераклии. Не продаваме много, но имаме постоянни клиенти - бизнесмени, които купуват редовно и дини, и ягоди, и ананаси, без да питат за цените, твърдят продавачите./
standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.