1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Рапицата бележи спад на световните борси, но остава над 1000 евро за тон

Рапицата бележи спад на световните борси, но остава над 1000 евро за тон

Петролът продължи възходящата си тенденция

Въпреки че данните за износ на пшеница от Европейския съюз и Съединените щати не сочат сериозно увеличение на търсенето, както би могло да се очаква заради войната в Украйна, цените на хлебното зърно остават изненадващо високи, особено за новата европейска реколта. В четвъртък тя добави 6 евро и 75 цента до 385 за тон, като от тези фючърси бяха продадени около 1 милион тона. 
 
В същото време американското земеделско министерство потвърди, че САЩ ще доставят над 1 милион тона царевица за Китай. Това временно вдигна цената до ново рекордно ниво, но то не успя да се задържи до края на деня. Все пак царевицата в Чикаго остана на зелено, за разлика от пшеницата. При маслодайните култури актуалните контракти и на двете борси претърпяха значителни загуби.
 
А ето как изглежда ситуацията днес към 12 часа българско време. Майският контракт на пшеницата във френската столица отбеляза спад с 2 евро и 50 цента до 414 евро за тон, а при септемврийските доставки поевтиняването беше с евро и 75 цента до 383 и 25 евро за тон. Цената на царевицата също се вдигна и юнските доставки добавиха половин евро до 349 евро и 50 цента за тон.
 
В Чикаго при днешната предборсова търговия майските доставки на пшеницата записаха плюс 9 цента до 10 долара 83 за бушел, а царевицата от същия контракт поскъпна с 4 цента и три четвърти до 820 и 75 за бушел. Цената на овеса от майските доставки остана без промяна, а юлският контракт добави цент и три четвърти до 6 долара и 73 за бушел. При ориза имаше спад с 19 цента до 16 долара и 58 цента за 50 килограма.
 
В четвъртък до 12 часа българско време рапицата от майските доставки в Париж загуби 8 евро и 25 цента до 1017 евро за тон, докато соята отвъд Океана поскъпна с 18 цента и половина до 17 долара и 25 за бушел. С 65 цента до 91 долара и 25 цента за фунт се покачи цената на соевото масло, а соевото брашно записа плюс долар и 40 цента до 441 долара и 60 цента за тон. 
 
На селскостопанската борса в Ешборн промени в цените имаше единствено при картофите за преработка. Цената на юнския контракт се покачи с 20 цента до 24 евро и 20 цента за 100 килограма.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.