1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ръст на световната търговия с млечни продукти отчитат анализатори на пазара

Ръст на световната търговия с млечни продукти отчитат анализатори на пазара

Въпреки положителната тенденция, някои от големите износители отчитат лек спад в доставките

Ръст на световната търговия с млечни продукти отчитат анализатори на пазара. През първите три месеца на годината световната търговия с краве масло бележи ръст от 6,4 процента, като основният двигател на продажбите е падналата в началото на 2018-та цена, която миналата година утежняваше износа.

Най-голямото увеличение е регистрирано при нискомасленото мляко на прах, маслото и пълномасленото сухо мляко също са достигнали нива, по-високи от миналата година. Единствено при сирената количеството е по-малко.

Въпреки положителната тенденция, някои от големите износители отчитат лек спад в доставките. Нова Зеландия например е изнесла за периода само 115 хиляди тона масло, което е с 2 процента под миналогодишното количество. Това се дължи най-вече на засушаването в началото на годината, от което пострада млекопроизводството в страната. Минус от 9 на сто има и при износа на сирена, докато при пълномасленото сухо мляко, основният новозеландски продукт, предлаган на световния пазар, има увеличение с 12 процента до 387 хиляди тона.

На второ място по общо количество се нарежда Европейският съюз, който също регистрира увеличение на износа към трети страни. Доставките на масло са нараснали с 8 процента до 38 хиляди тона, а на сирене – с 1 на сто до 204 хиляди тона. Също с 8 процента се е увеличил износът на нискомаслено мляко на прах, достигайки 207 хиляди тона. Негативни са обаче резултатите при пълномасленото сухо мляко. От този продукт Европейският съюз е изнесъл 12 процента по-малко, или общо 94 хиляди тона.

И през първото тримесечие на 2018 година Китай остава най-големият клиент за млечни продукти. Доставките на масло са се увеличили с 30 процента до над 30 хиляди тона, внесени са и 27 хиляди тона сирена, както и 216 хиляди тона пълномаслено мляко на прах, основно от Нова Зеландия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.