1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ръст в производството и износа на пчелен мед отчитат от Български пчеларски съюз

Ръст в производството и износа на пчелен мед отчитат от Български пчеларски съюз

Данните бяха изнесени по време на изложението „Пчеломания” в Добрич, което продължава до 26 март

През 2010 г. в България са произведени 12 000–13 000 тона пчелен мед и са изнесени 7200–7700 тона. Това количество е с 1500 тона повече в сравнение с износа за предходната година. Данните изнесе Ганчо Ганев, председател на Националната браншова асоциация Български пчеларски съюз, по време на Осмото международно изложение „Пчеломания” в Добрич. Завишеното производство се дължи на по-голямото количество площи с рапица у нас през последните години, коментира още браншовикът. Първият мед, който стопаните прибират, е този от рапица. Средно 1000–1500 т е изнесеното количество мед от тази култура през миналата година. Основният пазар на български мед е Германия, която ежегодно изкупува по 2 000–3 000 тона от добитото количество.

Между 3,80–4,20 лв. се движи изкупната цена на пчелния продукт. Очакванията са през настоящата година да се стигне до по-високи нива заради търсенето на европейския пазар. Прогнозите на Ганчо Ганев са цената на меда да расте през следващите две–три години. Едва 3% от пчеларите в Европа отглеждат пчелите професионално. Те обаче държат 33% от пчелните семейства в Европа, разказа още Ганчо Ганев. У нас професионалните пчелари са 1,5–2%, като 40 от тях са майкопроизводители с 90 развъдни бази.

Около 700 хиляди са пчелните семейства в България. 52 хиляди от тях са разположени в Добруджа. През настоящата година добричките пчелари са регистрирали над 2000 тона износ на пчелен мед, съобщи Мариян Димитров, производител от село Бранище. Средният добив на мед в Добруджа надхвърля 35 кг от кошер.

Ръст на директните продажби и на консумацията на мед на глава от населението отчитат още пчеларите. На вътрешния пазар са реализирани 1500–1800 тона продукция, а директните продажби са нараснали на 3800 тона. Докато преди 3–4 години годишната консумация на мед у нас е била 400–500 грама, то сега се отчита средно по 650 грама на човек, коментира Ганчо Ганев.

Той съобщи още, че бюджетът на Националната програма за развитие на пчеларството (2011–2013 г.) е увеличен три пъти в сравнение с предходния програмен период и е 7300 хил. лв. за година. България заедно с още 5–6 страни членки на ЕС има най-високото финансиране по тази програма. Европейската субсидия на пчелно семейство е 2,71 евро. Заедно с националното доплащане сумата става 10,50 лв. млн.

Браншовиците коментираха и т.нар. „синдром на празния кошер”, при който се наблюдава завишена смъртност на пчелните семейства. Според експертите, по-скоро може да се говори за преекспониране на проблема. 70% от причините за тази смъртност трябва да се търсят в работата на пчеларя, а между 10 и 14% от пчелите умират заради пръскания на земеделските култури, заяви още Ганчо Ганев.

Пчелоопрашването е другата актуална тема за сектора. У нас вече има тенденция към регулиране на взаимоотношенията пчелари-фермери. Световната практика е земеделците да заплащат на пчеларите за опрашване на растенията. У нас цените са между 15 и 25 лв. за пчелно семейство, но това все още не е станало редовно явление.

Осмото специализирано изложение „Пчеломания” се провежда от 24 до 26 март в Добрич. Организатор е „Добрички панаир” АД. Гост на форума беше зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, която заедно с изпълнителния директор на панаира Звезделина Иванова преряза лентата при откриването.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.