1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ръст в цената на олиото в средата на юли

Ръст в цената на олиото в средата на юли

Цената на продукта в големите търговски вериги се повишава с 0,8%

Средните за страната цени на рафинирано слънчогледово олио на едро и на дребно отбелязват леко повишение в периода 12 – 19 юли 2017 г.

Средно за страната, олиото на едро поскъпва с 0,5% спрямо предходния седмичен период, до 2,08 лв./литър, показва анализ, публикуван от земеделското министерство. По области, цените на продукта варират от 1,84 лв./литър (Хасково) до 2,25 лв./литър (Бургас). В шест от областните центрове се наблюдава повишение на цените, в рамките на 0,5% (Кърджали) – 4,7% (Бургас). В областите Хасково, Благоевград и Ямбол се регистрира поевтиняване на продукта, съответно с 1,1%, 2,5% и 4,9%.

Средната за страната цена на дребно на олиото в големите търговски вериги (ГТВ) се повишава с 0,8% спрямо предходната седмица, до 2,49 лв./литър. В тези обекти олиото се търгува в ценовия диапазон от 2,29 лв./литър (Шумен) до 2,69 лв./литър (Благоевград, Велико Търново, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Плевен и София). В десет области се отчитат седмични ценови колебания, в границите от -3,6% (Благоевград и Кюстендил) до +4,3% (Бургас, Варна, Добрич, Сливен и Ямбол), преобладаващо в посока нагоре.

Средно за страната, цената на дребно на рафинираното олио в другите търговски обекти (ДТО) е 2,57 лв./литър, незначително по-висока в сравнение с предходната седмица (с 0,4%). През последната седмица цените на олиото в малките магазини се движат в диапазона от 2,35 лв./литър (Добрич и Варна) до 2,85 лв./литър (Габрово). Леко повишение на ценовите стойности, с между 1,2% и 2,4%, се регистрира в пет области, най-чувствително в София.

Цените на слънчогледовото олио в по-малките магазини са средно с 0,08 лв./литър по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма в Пазарджик - 0,31 лв./литър. В осем области цените на продукта в малките магазини са малко по-ниски от тези в големите супермаркети с до 0,11 лв./литър.

През изтеклата седмица най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио се отчита в Плевен – 0,81 лв./литър за големите супермаркети и 0,90 лв./литър - за по-малките магазини.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.