1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Раздвижване на борсовата търговия със зърно с наближаване на новата реколта

Раздвижване на борсовата търговия със зърно с наближаване на новата реколта

Цените на пшеницата се стабилизират, на борсата предлагат оферти за покупка и продажба на зърно

През последната седмица на март на Софийска стокова борса (ССБ) имаше оферти както за покупка, така и за продажба на пшеница и царевица, за разлика от предишните седмици, когато главно се търсеше зърно.

Това може от една страна да се обясни  с „успокояване“ на цените на зърното напоследък. От друга страна, с наближаване на новата реколта. При нормални обстоятелства цените на пшеницата намаляват в една или друга степен, особено при прогнози за добра следваща реколта.

На ССБ продължава да важи предложената миналата седмица оферта за покупка на близо 450 т пшеница при цена от 460 лв./т, но сега офертната цена за продажба е 460-470 лв./т и сделка още няма.

През последните дни също беше предложена  и оферта за продажба на 450 т царевица при цена от 420 лв./т*. Купувачът обаче предлага да купи посоченото количество фураж при 390-400 лв./т и до момента няма сключена сделка.

Тази седмица на ССБ бяха сключени сделки на едро за горива при цени: за бензин А95 Н – 1960 лв./1000 л, за дизелово гориво – 2050 лв./1000 л, за газ пропан-бутан – 980 лв./1000 л.

За седмица маслодайният слънчоглед в Будапеща поевтиня с над 3% до 883 лв./т (цената е преизчислена в лева). Суровото олио в Ротердам обаче практически запази цената си и към днешна дата е 1355 долара/т. Актуалната цена на захарта на борсата в Лондон е 712 долара/т.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.