1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Рекорден износ на ново зърно

Рекорден износ на ново зърно

 

Министерство на земеделието и горите регистрира рекорден износ на пшеница от България за последните 5 години. По това време обикновено от страната са изнасяни около 200-250 хил. т. зърно. До 20 август експортът е двойно по-голям и е достигнал 501 хил. т. миналата седмица министърът на земеделието Нихат Кабил заяви, че ако темповете се запазят, има опасност да се премине лимитът за износ от 850 хил. т, което ще постави в риск зърнения баланс. Той дори намекна за евентуално увеличаване на експортните такси. "Макар наистина да се наблюдава рекорден износ на ново зърно до август, едва ли тенденцията ще се запази", успокои вчера зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова. Като причина за бума е посочена увеличената квота на България за безмитен износ в ЕС със 120 хил. т до общо 380 хил. Износителите предлагат на зърнопроизводителите по-високи цени в сравнение със сегашните оферти на вътрешния пазар.

От септември мелниците, които в момента изчакват, ще започнат да изкупуват от новата реколта и цената ще се повиши. Тогава търговията на вътрешния пазар ще се оживи и от сделките за зърно за есенна сеитба. Очаква се и Държавният резерв да се намеси на пазара, като изкупи 113 хил. т на цена около 200 лв./т без ДДС.

До момента най-голям е износът на нова реколта за Испания, като само той надхвърля с 9 хил. т цялата безмитна квота. На второ място е експортът за Португалия, а на трето - за Гърция.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.