1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Рекордна цена на памука, заради страх от недостиг на предлагането

Рекордна цена на памука, заради страх от недостиг на предлагането

В Китай памукът се продава по 1,60 долара за паунд

Цената на памука достигна исторически рекорд днес, 15 октомври, поскъпвайки до невижданите 1,1980 долара за паунд на борсата в Ню Йорк. По този начин бе пробит рекорд, датиращ от 1995 година, съобщава Financial Times.

Като основна причина за поскъпването на памука се посочват масираните изкупувания в Китай, който е най-големият вносител на суровината в света. Изкупуването на памук се дължи на опитите на производителите на текстилни изделия да се запасят с достатъчно суровина с оглед на слабата реколта в почти всички основни производители на суровината.

Очакванията на анализаторите са, че чрез текстилната индустрия ще се окаже натиск върху производителите на облекла за повишаване на цените. Другият вариант е те да работят с по-ниски маржове на печалба с цел задържане на по-приемливи цени в условията на свиващи се потребителски разходи.

„Виждаме ръстове, каквито никой не би могъл да си представи“, коментира Херман Колмайер, брокер от Michael J Nugent, цитиран от медията.

Рекордът днес идва след напрегната търговия вчера, по време на която контрактите достигнаха ценовото ограничение за деня. Заради интензивната търговия, борсата в Ню Йорк временно е спряла сделките с опции върху памук.

Трейдъри посочват, че в Китай памукът се продава по 1,60 долара за паунд, което е много повече в сравнение с котировките в Ню Йорк. Това е сигнал, че търсенето в страната е огромно и че страхът от недостиг взима връх, съобщава вестникът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.