1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Рекордни цени на борсата в Париж

Рекордни цени на борсата в Париж

Прогнозите за европейската реколта са песимистични

607 евро за тон – това е новата рекордна цена за рапицата на борсата в Париж. По време на сесията тя временно достигна 613 евро, но не можа да се задържи до края на това високо ниво.
 
Подобно е развитието и в Канада, където ноемврийският контракт на маслодайната култура достигна 581 евро.
 
В момента цените на европейския физически пазар се движат между 604 евро на пристанищата по река Мозел и 612 на морските терминали във Франция и Германия. Една от основните причини за поскъпването са съобщенията за слаби добиви в Канада. Експерти коментират, че местната реколта се очертава да бъде още по-малка от досегашните прогнози. Очакванията на земеделското министерство в Отава са за 13 милиона тона, след 19 през миналата година. Заради слабата си реколта Канада ще може да изнесе едва шест, а обикновено експортира около 10 милиона тона на година.
 
Освен това цената на рапицата се ориентира и според котировките на другите растителни масла. В момента палмовото масло се търгува почти на рекордните нива от месец май.
 
Прогнозите за европейската реколта също са песимистични. От Европейската комисия очакват 17 милиона тона, което означава, че за задоволяване на потреблението ще липсват около 6 милиона тона. Дали това количество ще бъде налично на световния пазар и на каква цена, предстои да разберем. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.