1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Рекордни ценови оферти за продажба на слънчоглед на борсата

Рекордни ценови оферти за продажба на слънчоглед на борсата

Актуалните котировки към тази сутрин на пшеницата на борсата в Чикаго са 296 долара/т, а на царевицата - 246 долара/т

В края на 2010 г. продавачи предложиха на Софийска стокова борса (ССБ) ценови оферти с рекордни стойности за продажба на маслодаен слънчоглед, пише investor.bg. Предложението за продажба на 1000 т слънчоглед е при цена от 1050 лв./т, докато офертата за покупка на 500 т от същата стока е при 850 лв./т*.

По този начин бяха отбелязани и едни от най-големите разлики при цените „купува“ и „продава“ на дадена борсова стока – от над 20 на сто. До сделка за маслодайния слънчоглед не се стигна. Това е логично към момента, като се има предвид, че към средата на декември 2010 г. сделки на едро за слънчоглед в страната се сключваха при цени от около 830-850 лв./т. Офертната цена за продажба на слънчоглед на ССБ е по-висока и от средните цени (преизчислени в лева) към момента на международните стокови борси в Европа.

Захарта на борсата в Лондон за последните две седмици на миналата година поскъпна със 7,5% и актуалната й цена сега е 826 долара за тон. След задържането на почти непроменена цена от началото на декември 2010 г. суровото олио на борсата в Ротердам поскъпна в края на годината, макар и с неголемите 2,5% и към днешна дата е 1490 долара/т.

Актуалните котировки към тази сутрин на пшеницата на борсата в Чикаго са 296 долара/т, а на царевицата - 246 долара/т.
 

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.