1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Рекордно поскъпване на картофите през седмицата

Рекордно поскъпване на картофите през седмицата

Олиото сваля цената си, сиренето поскъпва

 

Рекордно са поскъпнали картофите през седмицата, отчетоха вчера от Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ). Пресните картофи са увеличили цената си на едро с цели 6,3 процента и се продават по 51 стотинки за килограм. За сметка на това краставиците са поевтинели с 19,2 процента и се търгуват по 80 стотинки килото. Другият любим на българите зеленчук - доматът, също понижи цената си до 85 стотинки с 4,5 на сто. Зелените чушки намаляват цената си с цели 23,1 процента до 1,20 лв. за килограм, сочат данните на ДКСБТ. От ведомството отчитат и поевтиняване на зелето с 16,7 на сто до 25 стотинки. С 25 процента са поевтинели дините през миналата седмица и кило от вкусния плод стига 33 стотинки. Пъпешите са поевтинели с цели 10 процента до 80 стотинки килото. Българските плодове като прасковите обаче запазват цената си от 1,28 лв. килото на едро, отчитат от стоковата борса.

Захарта също остава без промяна през тази седмица и се търгува по 1,51 лв. килограма. Сред стоките, които продължават да поскъпват, е оризът, който вече е 2,52 лв. килото на едро, което е повишение от над 2 процента.

За една седмица брашното тип "500" поевтинява с 3 процента до 96 стотинки, а яйцата се търгуват по 14 стотинки бройката, което е с една стотинка по-евтино спрямо миналата седмица.

Един от най-скъпите хранителни продукти на пазара - олиото, поевтинява с много малко - 0,9 процента до 3,29 лв. за литър на едро. За сметка на това поскъпват кравето сирене до над 4,41 лв. за килограм на едро, както и кашкавал "Витоша". Килограм от кашкавала продължава, както и миналата седмица, да върви по около 9 лв. Сред продуктите, които са поевтинели за седмица, е и пилешкото месо, което се продава на едро с 1,2 на сто намаление до 3,97 лв. за килограм.

Малотрайните колбаси поскъпнаха с 3,3 на сто и вече се продават на едро по 4,40 лв.

Експерти коментираха, че дините и пъпешите ще поевтиняват още през следващите седмици. В момента най-търсени на пазара на дребно са дините, които са внос от Гърция.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.