1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Рекордно високи цени на зеленчуците в средата на лятото

Рекордно високи цени на зеленчуците в средата на лятото

Увеличението за последнита седмица е най-голямо при доматите

 

В средата на лятото рекордно високи остават цените на зеленчуците. На бургаската борса цената на едро на най-търсените зеленчуци - доматите - достигна 1,10 - 1,20 лева. Според търговците на едро и дребно, цените са високи заради поскъпването на горивата и наводненията през последните седмици.

Независимо, че по борсите се продава парникова продукция, която е съхранена от падналите дъждове, при зеленчуците има значително увеличение. Най-голямо за последнита седмица е при доматите межу 10 и 20 стотинки за килограм. Очаква се до края на месеца да се увеличи и цената на краставиците. Значително повишение на цените има и при чушките. Търговците на едро заявиха, че високите цени за сезона се дължат на липсата на стока заради падналите валежи.

От своя страна, търговците на дребно също слагат надценка на зеленчуците. Така цената до реалния потребител още повече се оскъпява.

Търговците на едро са категорични, че въпреки слабата продукция няма да се наложи внос. Те обаче смятат, че заради лошата реколта, тази година ще се увеличат цените на консервите./bTV

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.