1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Република Корея вдигна ограниченията върху европейския износ на свинско и птиче месо

Република Корея вдигна ограниченията върху европейския износ на свинско и птиче месо

Това решение може да отключи над един милиард евро търговия през следващите години

В резултат на интензивната ангажираност на високо равнище между Европейската комисия и Република Корея страните от ЕС могат да изнасят свинско и птиче месо в Република Корея по-лесно. Министерството на земеделието, храните и селските райони на Република Корея реши да премахне дългогодишната търговска бариера, която засегна износа от ЕС на свинско месо и птичи продукти, тъй като Република Корея сега признава строгите мерки на ЕС за регионализация за контрол на огнищата на африканска чума по свинете и високо патогенната инфлуенца по птиците. Това решение може да отключи над един милиард евро търговия през следващите години.

Изпълнителният заместник-председател и комисар по търговията Валдис Домбровскис заяви: Решението на Република Корея за премахване на ограниченията върху европейския износ на свинско и птиче месо следва да увеличи възможностите за износ за сектор, който е изправен пред тежки ограничения. Изпълняваме ангажимента си да подкрепяме селскостопанския сектор на ЕС, като същевременно гарантираме, че корейските потребители могат да се възползват от висококачествени продукти на ЕС. Приветстваме продуктивното сътрудничество с нашите корейски партньори, с които работихме в тясно сътрудничество по въпроси, свързани с търговията от търговското ни споразумение през 2011 г. насам. Надяваме се да надградим този успех, за да развием подобно конструктивно сътрудничество с други търговски партньори относно признаването на системата на ЕС за регионализация."

Комисарят, отговарящ за здравето и безопасността на храните, Стела Кириакидес, заяви: "Опазването на здравето на животните е ключов приоритет за нас. В ЕС въведохме строги и ефективни мерки срещу африканската чума по свинете и инфлуенцата по птиците. Повторното създаване на търговия между Република Корея и ЕС е успех и признаване на тези усилия, които ще бъдат от голяма полза за европейските производители при трудните понастоящем икономически обстоятелства. Оставаме твърдо ангажирани да се борим с тези болести по животните и да продължим да изнасяме хранителни продукти на ЕС, които отговарят на най-високите стандарти и гаранции по отношение на здравето на животните и безопасността на храните."

Решението е от полза за 11 страни от ЕС, на които е разрешено да изнасят птици и птичи продукти за Република Корея - Германия, Полша, Унгария, Белгия, Франция, Финландия, Испания, Нидерландия, Швеция, Дания и Литва; и 14 държави членки, на които е разрешено да изнасят свинско месо - Германия, Полша, Унгария, Белгия, Франция, Финландия, Испания, Нидерландия, Швеция, Дания, Словакия, Австрия, Ирландия и Португалия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.