1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Рибопреработвателни предприятия ще могат да изнасят продукция за Румъния

Рибопреработвателни предприятия ще могат да изнасят продукция за Румъния

България реализира сериозен внос на агнета от Румъния.

 

Българските рибопреработвателни предприятия, които са в процес на лицензиране, ще могат да изнасят продукция за Румъния. Това уверение е получил вчера министър Нихат Кабил от румънския министър на земеделието, горите и развитието на селските райони Георге Флутур, по време на двустранната им среща в Гюргево, съобщиха от Министерството на земеделието и горите. Трудностите при износа на риба и рибни продукти за двете страни са в резултат от прилагането на изисквания, произтичащи от хармонизирането на европейското законодателство във ветеринарната му част. По тази причина 10 български рибопреработвателни предприятия, които все още не са лицензирани, не могат да изнасят своя продукция за Румъния. Към момента имаме 4 предприятия за износ на риба и рибни продукти, одобрени за износ в ЕС. Други 3 предприятия - "Белуга"АД, "Булджак"АД-рибопреработка и "Булджак"АД- хладилна база са одобрени от експерти на ЕС по време на мисията им през м. декември 2003 г. и очакват акредитация.

Вторият конкретен въпрос, обсъден от двамата министри, е бил вносът на живи агнета от Румъния за България. Министър Кабил е получил уверение от румънския си колега, че страната ни ще бъде третирана наравно със страните-членки на ЕС, а не като трета страна, при вноса на живи агнета от Румъния. За трети страни, както и за България, северната ни съседка изнася агнета с минимално тегло 30 кг., а за страните от Евросъюза – минималното тегло е 12 кг. От 2003 г. България реализира сериозен внос на агнета от Румъния. У нас има 4 лицензирани за износ в ЕС кланици, докато Румъния все още няма такива. До месец и половина работна група от представители на ветеринарно медицинските служби на двете страни ще анализират проблема и потърсят положителен изход.

Да бъде създадена и работна група на ниво министри, която ще се събира на всеки 3 месеца в Русе или Гюргево, за да дискутира конкретни въпроси в областта на земеделието и горите, се договориха още двамата министри.

Състоянието на горското стопанство в България и Румъния, въпросите около по-нататъшното прилагане на програма САПАРД, финансирането и застраховането на земеделските производители са били сред другите дискутирани теми. Специално внимание е било отделено на предстоящото изграждане на Разплащателна агенция и въвеждането на Интегрирана система за администриране и контрол /ИСАК/ в двете кандидатки за членство в ЕС.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.