Проверката е обхванала 27 обекта на територията на областта
В Пазарджик диетичният хляб отговаря на изискванията за качество. Това е констатирала проверка на РИОКОЗ, която е обхванала 27 обекта на територията на областта - 11 обекта за производство на хляб и 16 за търговия с хляб и хлебни изделия.
Според анализа на територията на контролирания регион от РИОКОЗ-Пазарджик не се произвеждат диетични хлябове. В 8 от проверените производствени обекти - 2 хлебозавода, 5 хлебопекарни и 1 цех, се произвеждат тъмни хлябове - пълнозърнест, типов и пшенично-ръжен. Според констатациите съставът на влаганите суровини съответства на обявения на етикета. За производството на тъмни хлябове се използват многокомпонентни готови миксове, различни видове зърна и съответните типове брашна. Не се констатира използването на оцветители в брашната с цел имитиране на тъмни видове хляб.
По данни на Инспекцията, във всички обекти при производството на тъмните хлябове се използва препечено малцово брашно, в прахообразно или тeчно състояние.