1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Рогати животинки за пазара

Рогати животинки за пазара

Годишно у нас през активния сезон са събират около 1200-1300 тона охлюви

 

Годишно у нас през активния сезон са събират около 1200-1300 тона охлюви, които се изнасят за Франция, Италия, Испания и други европейски страни. По няколко тона се събират в Монтанско и Видинско. Както информира директорът на РИОСВ-Монтана, инж. Боян Цолов, от 10 май вече е разрешено събирането на охлювите, което време продължава до 30 юни.

Както обясни инж. Цолов, търговските интереси са към два вида охлюви - градински бял и градински тъмен. Размерите на черупките на събираните животинки трябва да са над 28 мм. Това означава, че в изкупвателния пункт, който трябва да бъде регистриран в РИОСВ, трябва да има сито, през което да бъдат калибровани охлювите. Маломерните екземпляри събирачът е длъжен отново да върне в природните им местонахождения.

У нас пазар за охлюви реално не съществува. Предприятия за тяхната преработка има в Пловдив, Благоевград и Пазарджик. В област Монтана охлювите преди години се обработваха във фирма на ЦКС "Коопизкупуване" в Берковица, но след нейната приватизация дейността е преустановена. Това обаче не се отразява на обема на събираните охлюви. Според запознати сегашната година е богата на охлюви./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.