1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Румънските фермери поискаха от правителството забрана за внос на зърно от Украйна

Румънските фермери поискаха от правителството забрана за внос на зърно от Украйна

Готова ли е Румъния да въведе едностранни мерки?

След като Европейската комисия реши в петък да премахне наложените ограничения върху вноса на зърно от Украйна, които бяха валидни за пет страни (Унгария, Полша, Словакия, Румъния и България), румънските фермери призоваха ден по-късно правителството да наложи забрана за вноса на определени земеделски продукти от Украйна.

"Алиансът за земеделие и сътрудничество" поиска от румънското правителство да забрани вноса на няколко земеделски продукта от Украйна и уточни, че тази мярка е "жизненоважна за спасяването на румънските фермери и защитата на продоволствената сигурност на Румъния", съобщиха местните медии. 

В прессъобщение представителите на алианса поискаха от правителството и партиите от настоящото парламентарно мнозинство спешното приемане на нормативен акт, който да забрани вноса в Румъния на определени земеделско-хранителни продукти от Украйна.

"Тази едностранна мярка е съществена за спасяването на румънските фермери и за защитата на продоволствената сигурност на Румъния. Решението на Европейската комисия да не удължи забраната за вноса за петте страни в близост до Украйна (Румъния, Полша, Унгария, Словакия и България) задължава правителството на Румъния да вземе подобно решение, ако искаме да продължаваме да говорим за национален замеделско-хранителен сектор", се посочва в съобщението.

Забраната за внос на четири продукта от Украйна (пшеница, царевица, рапица и слънчоглед), която беше наложена от ЕК в началото на май, изтече на 15 септември и Комисията съобщи, че няма да я удължи. В този период беше разрешен само транзит на тези продукти към други дестинации. 

В петък Полша, Унгария и Словакия - три граничещи с Украйна държави от Европейския съюз - наложиха едностранно забрана на вноса на зърно от бившата съветска република, която беше нападната от Русия. Същевременно ден преди изтичането на забраната България обяви, че се отказва от евентуалното й удължаване.

Преди решението на ЕК за въвеждане на ограниченията през май Румъния категорично отхвърляше идеята за налагането на едностранни мерки по отношение на вноса на зърно от Украйна, въпреки че фермерите в страната призоваваха за подобен вид защита. Правителството обяви тогава само стриктни мерки за проверка на транзитно преминаващото зърно.

Същевременно "Алиансът за земеделие и сътрудничество" поиска спешен разговор - до края на понеделник, 18 септември - за определяне на списъка на продуктите, които трябва да бъдат включени в поискания нормативен акт. През август земеделският министър Флорин Барбу заяви, че Румъния може да поиска разширяване на списъка със забранените за внос продукти от Украйна, включвайки също олиото и меда. Съседката й Унгария, например, наложи едностранно забрана на вноса от Украйна на 24 селскостопански продукта.

Украйна трябва да представи най-късно до края на понеделник, 18 септември 2023 г., план за действие за избягване на ново увеличение на вноса на някои земеделски култури в Европейския съюз.

Представителите на организацията заявиха, че не разбират защо Румъния има задръжки да действа като Полша и останалите страни, които "защитават фермерите си от решенията, взети от Европейската комисия", пише новинарският сайт Зиаре. 

"Ако една държава като Полша, която подкрепя масивно и всеобхватно Украйна, е взела такова едностранно решение веднага след изтичането на срока на 15 септември 2023 г., не разбираме защо Румъния трябва да има задръжки да действа по същия начин. Ако Полша продължава да бъде 100 процента до Украйна и въпреки това същото правителство във Варшава няма никакво колебание да защити фермерите си с едностранни мерки, предизвикани от решението на ЕК, тогава тези мерки не засягат по никакъв начин солидарността с украинския народ. Румъния би трябвало да направи същото", се посочва в съобщението. 

Същевременно фермерите подчертаха, че това искане не засяга по никакъв начин "транзита на земеделско-хранителни стоки от Украйна през територията на Румъния към други дестинации, както се случваше и досега и както се случва от началото на войната".

Румънските официални представители многократно са уверявали, че Румъния ще направи всичко възможно да подпомогне транзитния износ на украинско зърно през територията на Румъния, включително чрез увеличаване на капацитета за транзитен износ на най-голямото черноморско пристанище на Румъния - Констанца. Този маршрут стана изключително важен, след като Руската федерация излезе през юли от т.нар. Черноморска зърнена сделка, сключена с посредничеството на Турция и ООН, която от лятото на 2022 г. позволяваше безопасен износ на украинско зърно от черноморските пристанища на страната. 

В петък румънският министър на транспорта Сорин Гриндяну обяви след среща с украински, американски молдовски и европейски представители в Констанца, че Румъния ще предприеме мерки за улесняване на транзита на зърно от Украйна. "Казвам твърдо, че ще бъдем до Украйна до края на този конфликт, предизвикан от руските агресори", заяви Гриндяну, цитиран от радио Свободна Европа-Румъния.

Той каза, че са взети решения, които ще увеличат нивото на транзит на украинско зърно през Румъния, като отбеляза, че през август около 2,5 милиона тона зърно е преминало през Румъния, а нивото, до което страната се надява да стигне в следващите месеци, е 4 милиона тона зърно. "И това е възможно", подчерта министърът.

Пристанище Констанца е изнесло 9,2 милиона тона украинско зърно през първите осем месеца на тази година, съобщиха тази седмица пристанищните власти за агенция Ройтерс. 

В интервю за в. "Файненшъл таймс" в края на август румънският премиер Марчел Чолаку заяви, че Румъния ще удвои капацитета на основното си черноморско пристанище и на дунавските плавателни пътища в рамките на два месеца, за да помогне на украинските кораби да транспортират зърно извън обсега на Русия.

"Украйна ще има около 40 милиона тона зърно за износ през 2023 г.", посочи Чолаку. "За да улесним това, ние увеличихме капацитета както на пристанището в Констанца, така и на пътищата, водещи до това пристанище, за да помогнем това да се случи. Мобилизирахме се по най-добрия възможен начин", подчерта той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.