1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Румънците пият по-малко алкохол заради рецесията в страната

Румънците пият по-малко алкохол заради рецесията в страната

Цените на алкохола са нараснали с 5-7 % тази година

Консумацията на алкохол в Румъния тази година е намаляла до средно пет литра на човек в сравнението с миналата година, когато количеството е било с един литър повече, предава Медиафакс. Румънската Асоциацията на гарантите-работодатели в индустрията посочва като основна причина за това рецесията.

„За тази година сме изчислили, че се извършва консумация от 90-100 милиона литри, което е с 15-25 % по-малко в сравнение с миналата година.", смята председателят на асоциацията Ромулус Даскалу. Той е добавил, че цените на алкохола са нараснали с 5-7 % тази година, след като румънската лея се е обезценила спрямо еврото.

„Заради кризата хората са започнали да произвеждат свой домашен алкохол и следващата година ще бъде икономически лоша, защото пазарът за алкохол се включва в показателите за цялата икономика.”, е заявил Даскалу.

Той добави, че десетки малки и средни предприятия са спрели дейността си тази година. В същото време голям брой средни и големи компании са намалили производствените си капацитети, което е оставило 7 хиляди души в сферата безработни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.