1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия изгражда общонационална мрежа за търговия на дребно на хранителни стоки

Русия изгражда общонационална мрежа за търговия на дребно на хранителни стоки

Сега десетте най-големи мрежи в Русия държат едва 10% от пазара в страната

В Русия ще се създаде нова, общонационална мрежа за търговия на дребно на хранителни стоки чрез правителствена подкрепа, съобщи Ройтерс. Консолидирането на основните играчи на пазара ще се осъществи на база на съществуващата вече верига на "Центросъюз", която е съставена от над 50 000 обекта в страната. Инициативата е финансирана от държавните "Сбербанк", "АФК Система" и "Спестовна банка".

При успех на инициативата, лидерите в сектора ще успеят да се задържат на пазара. Новата система, която ще бъде разработвана на принципа на КООП пазара, ще предостави възможности за икономии, както за потребителите, така и за търговците.

В условията на задълбочаваща се финансова и икономическа криза, Русия е изправена пред сериозни трудности. Намалялото световно потребление и свиването на пазари за рязко поевтинелите горива, на които експортно-ориентираното стопанство силно разчита, изправиха населението на страната пред сериозни изпитания. Именно поради намаляването на търсенето в Русия, участниците в търговията са принудени да търсят консолидиране с цел оцеляване в тежките икономически условия. Силно фрагментирания сектор също влияе негативно на компаниите предлагащи хранителни стоки на дребно. По данни на Ройтерс, десетте най-големи мрежи в Русия държат едва 10% от пазара в страната.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.