1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия изтласква ЕС от зърнения пазар

Русия изтласква ЕС от зърнения пазар

Основната причина е агресивната експортна политика на Русия

Малко над 7 милиона тона пшеница е изнесъл досега Европейският съюз през новата стопанска година, сочат данните от Брюксел. Изоставането спрямо миналата година е с около 25 процента. Основната причина е агресивната експортна политика на Русия.

Заради слабото вътрешно и международно търсене, европейската пшеница в момента се търгува за около 160 евро за тон. Надеждите за износ към трети страни от последните дни не се оправдаха, след като Федерацията спечели търговете за доставка за Египет и Етиопия. В първия случай руската цена беше 168 евро за тон, като към това се прибавят и малко над 11 евро за тон транспортни разходи. Износителите от Европейския съюз предложиха подобна основна цена, но по-високи разходи за транспорт. Търгът в Египет за 400 хиляди тона отново беше спечелен от Русия.

Съюзът се надява да успее да се включи в следващите търгове, обявени от Етиопия, Алжир и Тунис.

Според новия доклад на американското земеделско министерство европейската реколта от пшеница ще бъде в размер на 151 милиона тона, докато за Русия се предвиждат рекордните 83 милиона тона. С износ от 33 милиона тона и през новия сезон Федерацията ще остане водеща страна-производител на международния пазар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.