1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия налага забрана за вноса на молдовско вино и спиртни напитки

Русия налага забрана за вноса на молдовско вино и спиртни напитки

Молдова не действа, за да подобри качеството на продукцията си, твърдят от руската служба за защита на потребителите

Русия обяви, че налага забрана за вноса на молдовско вино и спиртни напитки, защото съдържат примеси - решение, което по всяка вероятност ще бъде прието от бившата съветска република като отплата заради курса й към сближаване с Европейския съюз, предаде "Ройтерс".

Генадий Онишченко, председател на руската служба за защита на потребителите, заяви, че забраната, която влиза в сила от сряда, е наложена, защото Молдова не действа, за да подобри качеството на продукцията си.

"Нямаме намерение да действаме като бавачка за молдовската икономика. Забраната е необходима стъпка, която направихме неохотно, но тя е единственият възможен начин да се реши сегашната ситуация. Имаше нарушения в техническата подготовка, съхранението и крайната продукция", допълни той.

Молдовският министър на икономиката Валерий Лазар обаче заяви, че Кишинев не знае за причините за руското решение. "Ще трябва да изясним къде свършват техническите проблеми с качеството на молдовското вино и къде започват политическите аспекти", посочи той. Москва не е доволна от намеренията на Молдова да сключи споразумения за политическо асоцииране и свободна търговия с ЕС през ноември, вместо да разшири връзките си с Русия, пише "Дневник".

По-рано този месец представител на Кремъл предупреди, че политиката на Кишинев може да доведе до ответна реакция от страна на Москва, включително и до намаляване на газовите доставки, на които Молдова силно разчита. Украйна също стана обект на натиск от Кремъл, за да спре плановете си за евроинтеграция.

Износът на вино и спиртни напитки като коняк и водка носи големи приходи на Молдова. Продажбите за Русия, основен пазар на Молдова за алкохолни напитки, й донесоха 135 милиона долара миналата година. Въпреки натиска от Русия и Молдова, и Украйна, очакват да сключат споразумения с ЕС през ноември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.