1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия няма да внася временно фуражи и добавки от България

Русия няма да внася временно фуражи и добавки от България

Страната ни не упражнява контрол върху вноса на растителни суровини от трети страни за наличие на ГМО компоненти

Русия е забранила временно вноса на фуражи и добавки към тях от България информира. Мярката се въвежда от руската служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол и ще важи от 21 октомври за всички български предприятия. 
Причината за забраната са незадоволителните инспекции, направени между 16 и 19 август тази година от руска страна на български предприятия за производство на фуражи.
Друг фактор за налагане на забраната е, че страната ни не упражнява контрол върху вноса на растителни суровини от трети страни за наличие на ГМО компоненти. От решението става ясно, че в проверените предприятия липсва проследяемост на всички етапи в производството на фуражи. Също така сертифицирането на фуражите, предназначени за износ в Русия, не са съпътствани от съответните лабораторни проби, които да потвърждават, че отговарят на показателитe за безопасност. 
В информацията се казва, че въпросът за ново допускане на българските фуражи на руския пазар ще подлежи на разглеждане след отстраняване на констатираните нарушения и предоставяне на руската служба на всички необходими документи.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.