1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия няма намерение за създава зърнен ОПЕК

Русия няма намерение за създава зърнен ОПЕК

В световното производство на зърно тя е с около 5%

Русия не си поставя за задача създаването на "зърнен ОПЕК", но не изключва вероятността от появата на подобна организация, заяви вицепремиерът Виктор Зубков на пресконференция, посветена на Световния зърнен форум. Зубков припомни, че сред многото въпроси Русия е предложила на форума да бъде обсъдено създаването на "зърнен пул" на страните от Причерноморието, в който да влязат страните от региона, които вече са ключови играчи на световния зърнен пазар.

Следващата логична стъпка е създаването на единна инфраструктурна платформа и изработването на консолидиран курс на пазара. В резултат влиянието на региона на световната търговия със зърно ще се укрепи и нашите страни ще спечелят от това, отбеляза руският вицепремиер.

Световният зърнен форум ще се проведе в Санкт Петербург от 6 до 7 юни. Над 40 страни вече са заявили желанието си да участват.

Русия очаква от предстоящия форум дискусия за причините и пътищата за предотвратяване на продоволствената криза, за дългосрочното прогнозиране на цените на храните, преди всичко на зърното, и за националните и международните програми в подкрепа на аграрното производство.

Делът на Русия в световното производство на зърно е около 5%, страната разполага с 9% от обработваемата земя в световен план. През 2008 г. страната е събрала рекордната реколта от 108 милиона тона зърно.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.