1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия въвежда сезонни квоти за внос на плодове

Русия въвежда сезонни квоти за внос на плодове

Овощарският сектор не може да задоволи изцяло вътрешното потребление

В Русия въвеждат сезонни квоти за внос на плодове. Причината - овощарският сектор все още изпитва проблеми и не може да задоволи изцяло вътрешното потребление. 

По време на дебат в Държавната думата стана ясно, че производителите на плодове във Федерацията се нуждаят от подкрепа, както по отношение на производството на ябълки, така и при реализацията им в периода на масово прибиране на реколтата. Страната разполага с достатъчно големи плодородни площи и подходящ климат, но производството все още изостава. през 2018-та са събрани малко над 1 милион тона ябълки. За същия период са внесени 843 хиляди тона, показват данните на митниците, като основен доставчик е Молдова с 246 хиляди тона.

Държавата трябва да създаде стимули за инвестиции от страна на овощарите, особено за изграждането на складови бази, настояват стопаните. Те предлагат средствата като компенсация за преки инвестиции да бъдат увеличени с 50 процента.

В същото време по-евтината стока от чужбина подрива пазара и смъква изкупните цени, тъй като търговците купуват директно от чуждестранни производители. Често това става без предварителна атестация, контрол на технологията на производство, проверка на използваните продукти за растителна защита и т.н. В тази връзка е предложено да се върнат пълномощията на Руската служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор да осъществява контрол на безопасността на използваните пестициди и агрохимикали на принципа "от полето до рафта. 

 

 

 

Етикети квоти, Русия, внос
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.