1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия влага милиарди за птицевъдството си

Русия влага милиарди за птицевъдството си

САЩ може би ще си търсят алтернативни пазари

Русия харчи милиарди долари, за да развива фермите си за отглеждане на птици с цел да намали зависимостта си от вноса и да лиши САЩ от най-големия му износен пазар, предаде Ройтерс. Разрастването на сектора би могло да намали наполовина вноса на птиче месо в Русия до 2012 г. и да окаже натиск върху сектора в САЩ за производство на птичи продукти, който възлиза на 55 млрд. долара. Миналата година 25 процента от птичите продукти, произведени в САЩ, са били изнесени в Русия, което означава, че Вашингтон може би ще трябва да потърси алтернативни пазари.

Миналата година Русия е произвела 2,5 млн. тона птиче месо или около 64 процента от консумираното количество. Тази година страната възнамерява да увеличи общото си производство на птиче и свинско месо с 550 000 тона, съобщи на уебсайта си министерството на селското стопанство, без да предоставя допълнителни подробности.

Министерството обяви, че тази година държавните банки ще предоставят кредити в размер на 72 млрд. рубли (2,23 млрд. долара) за изграждане на нови ферми за отглеждане на птици и кланици и допълнително 74 млрд. рубли (2,29 млрд. долара), за завършването на вече започнати проекти.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.