1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия заплашва да забрани вноса на месо от ЕС от 2007

Русия заплашва да забрани вноса на месо от ЕС от 2007

 

Русия заплаши, че ще забрани вноса на всякакви животински продукти от ЕС от 1 януари, като се обоснова с проблемите, свързани с болести по животните и хигиената в България и Румъния, което е ново развитие в досегашния търговски спор с ЕС по повод друг скандал, свързан със забраната за внос на полско месо в Русия, коментира EU Observer.

"Те изразиха загриженост по повод животинските продукти и тяхното движение в рамките на ЕС след разширяването," каза говорителят на Европейската комисия Филип Тод.

"Ние обаче сме взели всички необходими преходни мерки, за да предпазим ЕС и трети страни и смятаме, че те са достатъчни."

Руските възражения бяха записани в писмо от 3 ноември - 10 дни преди Полша да използва своето право на вето в разговорите за договор между ЕС и Русия, като накара комисията да се опита да преодолее руското ембарго върху полски месни продукти.

"Не мисля, че това е свързано с полския въпрос," каза Тод, като добави, че Брюксел сега иска от Русия да направи компромиси на два фронта - забраната за полското месо на стойност 400 млн. евро годишно и потенциалната забрана за внос на месо от ЕС, което обаче не е затруднило много преговорите, защото по-широкия проблем в отношенията Русия - ЕС е толкова черно-бял, че неуспехът изглежда предрешен.

"Ние не се нуждаем от никакви отстъпки по въпроса за забраната срещу ЕС," каза той и добави "нито един животински продукт от ЕС няма да бъде ограничен," когато комисията покаже на Русия, че е взела всички необходими мерки, за да се предотврати влизането на заразено месо от България и Румъния в ЕС след приемането им.

В коментар по въпроса руски представител каза: "В Румъния и България има много проблеми, от които ние сме обезпокоени."

Перспективата за руска забрана идва точно в момент, когато Русия и САЩ подписаха свързано със СТО споразумение за засилване на руския внос на месо от САЩ, което означава, че в скоро време на руския пазар може да доминира американската селскостопанска свръхпродукция, вместо излишъците от свинско и говеждо от ЕС.

В същото време Русия написа до всяка от 25-те страни-членки на ЕС, като ги информира, че от 2007 ще изисква всички хранителни стоки да имат сертификати, деклариращи потенциално опасни пестициди или химикали, които са били използвани при производството им. Това ще струва милиони от гледна точка на бюрокрацията и забавянията.

Дипломат от ЕС близък до разговорите посочи, че всички отделни търговски разговори са свързани помежду си в сложна игра, в която Русия създава търговски проблеми, които тя по-късно решава, но с цената на истински политически печалби в области като достъпа до енергийния пазар.

"ЕС трябва да се подготви за тотална забрана от страна на Русия върху вноса на храни, защото общо взето, когато Русия каже, че ще направи нещо, тя го прави," каза той.

"Това обаче може да бъде добре за Полша, тъй като ще демонстрира необходимостта от солидарност в действията на ЕС и от по-енергични реакции," добави той, като заяви, че подобно руско ембарго може да бъде последвано от търговски санкции на ЕС.

Междувременно, в Москва е пълно с експерти на ЕК по храните, като един екип, който вече е там се опитва неуспешно да накара Русия да води тристранни разговори Брюксел-Варшава-Москва за полската забрана, а друг екип очаква зелена светлина да замине и лобира срещу забраната за внос на месо от ЕС.

"Предложихме да проведем среща по въпроса през тази седмица, но Русия все още не е отговорила," каза Тод от ЕК./regal.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.