1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. „Руските” плодове в ЕС, обеща да изпрати Молдова

„Руските” плодове в ЕС, обеща да изпрати Молдова

Русия до този момент е основния купувач на около 80% от износа на молдовски плодове и зеленчуци

В случай, че молдовските власти не успеят да се договорят с руските за увеличаване на броя на доставчиците на пазара на плодове и зеленчуци в Русия, както и ако не успеят да решат техническите проблеми на доставките, Кишинев ще изпрати тези продукти на пазарите в Румъния и други страни. Това заяви министърът на земеделието и хранителната промишленост на Молдова В. Косарчук.

Той нарече „крайно жестоки” изисквания на Русия за нивото на пестициди в продукцията. Според него, те са 100 пъти по-строги от тези в ЕС. Косарчук каза, че следващата седмица ще проведе разговори с румънските власти по въпроса за доставка на земеделски продукти от Молдова на румънския пазар.

Руската служба за селскостопански контрол намали броя на молдовските компании, които имат право да внасят в Русия плодове и зеленчуци, поради наличието на пестициди. Преди това 136 компании от Молдова имаха право да внасят плодове и зеленчуци в Русия. Когато бе поставен въпросът за определяне на броя на доставчиците, Молдова предложи на руската страна около 170 организации. От 136 фирми руската служба за селскостопански контрол даде разрешение за внос само на 33 фирми, а новият списък от 170 организации не е разглеждан от руските власти.

Премиерът на Молдова нарече въведените от Русия ограничения върху доставките на вино, плодове и зеленчуци болезнени за страната, особено сега, когато страната се нуждае от финансова приходи за отстраняване на последиците от сериозните наводнения. Премиерът Филат заяви, че призовава руския си колега Владимир Путин за помощ при справянето с проблемите по износа на молдовски стоки.  Според посланика на Молдова в Русия А. Негуца, следващата седмица е планирано посещение в Москва на делегацията на молдовското министерство на земеделието, за да бъде обсъдена ситуацията с доставките на зеленчуци и плодове.

Русия до този момент е основния купувач на плодове и зеленчуци от Молдова - това са около 80% от износа на молдовски плодове и зеленчуци. Въпреки това, в структурата на потреблението на растителни продукти в Русия делът на Молдова е само около 3%. Износът на плодове в Русия до юли месец на 2010 г. възлиза на 330 милиона щатски долара, или 30% от общите доставки на земеделски продукти са от Молдова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.