1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Руските фермери са ожънали 41,5 милиона тона зърно

Руските фермери са ожънали 41,5 милиона тона зърно

С 31% по-малко в сравнение със същия период на миналата година

Към днешна дата, руските фермери са ожънали 41,5 милиона тона зърно, съобщава Bloomberg, което е с 31% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Това намаление на производството на зърно се дължи на факта, че селскостопанският сектор в Русия пострада от най-голямата суша за последния един век.

Миналата година за същия период в Русия са добити 60,5 милиона тона зърно. Настоящата жътвена кампания е завършена наполовина, а продуктивността на полетата е 22% по-ниска, отколкото преди една година. Според USDA, производството на пшеница към днешна дата възлиза на 29 милиона тона, или с 26% по-малко, отколкото е била реколтата за същия период на миналата година. Руските фермери са събрали 5,9 милиона тона ечемик, намалението на производство в сравнение с предишния сезон е 47%.

В Поволжието производството на зърнени култури е паднало с 59% до 6 милиона тона, реколтата е намаляла с 31%. В централните райони на Русия добивът на зърно е намалял с 48% до 9,7 млн. тона. USDA отбелязва, че данните се отнасят за зърно, което не е изсушено и не е почистено от примесите.

В някои региони, руските фермери вече са започнали сеитбата на зимните култури. Към днешна дата са засети 356,4 хиляди хектара площи. За сравнение, година по-рано по същото време са били засети площи със зимна пшеница в размер на 964,8 хиляди хектара. Според правителствени оценки, в настоящата сеитбена кампания със зимни култури ще бъдат заети 12 милиона хектара площи. В сравнение с предишния сезон намаляването на засетите площи ще бъде с 33%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.