1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Руснаците са на 20 място по консумация на вино

Руснаците са на 20 място по консумация на вино

На първо място по продажби на вино е Италия, следвана от Испания и Франция

 

На 20 то място се нарежда Русия по потребление на вино на глава от населението. Тези данни бяха оповестени в Париж на пресконференция на Международната организация за лозята и виното, чиято щаб-квартира се намира във френската столица. Средно, руснака изпива по 6,1 л. вино на година, но статистиката не отрича по-силните спиртни напитки. На първо място по консумация на вина французите, които изпиват средно по 55,4 л. вино на глава от населението. Португалия е след Франция - с52,6 л., на трето място е Италия – 51,1 л.

Китай, който през последните години се стреми да се утвърди като винопроизводител, все още е далеч в класацията. В Китай се пие средно по 0,9 л. От глава на населението. Генералният директор на организацията Федерико Кастелучи съобщи, че производството на вино в света през 2005 г. е било 280 милиона хектолитра. Общото световно потребление на вино през 2005 г. едва е превишило показателите от предходната 2004 г.

От средата на 1990 година спада в консумацията на вино е спрял, но растежът е незначителен. Той не надвишава 1 милион хектолитра на година. През последните години имаше промени сред списъка на лидерите в производството на вино. Днес на първо място по продажби е Италия, следвана от Испания и Франция. Групата на шестте нови страни производителки на вино – Австралия, ЮАР, Аржентина, Чили, САЩ и Нова Зеландия, държи 25,5% от световния пазар.

Щатите вече са удовлетворили нуждите на своя винен пазар и могат да се ориентират към износ. Делът на петте основни европейски лидера в бранша непрекъснато намалява. Международната организация на лозята и виното е наследница на създаденото още през 1924 г. Международно бюро за лозята и виното. В момента в организацията членуват 41 страни.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.