1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. С 0,6% се е понижила цената на бялата кристална захар

С 0,6% се е понижила цената на бялата кристална захар

Средната цена на едро за страната е 1,69 лв./килограм

През периода 29 януари – 5 февруари 2014 г. се регистрира леко понижение на средните цени по веригата на предлагане на бяла кристална захар в страната, съобщават от ДКСБТ. 

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта за страната е 1,69 лв./кг, с 0,6% по-ниска спрямо предходния седмичен период. По области, стойностите варират от 1,36 лв./кг (Добрич) до 2,05 лв./кг (Велико Търново и Разград). В преобладаваща част от областите се наблюдават разнопосочни ценови изменения, в границите от -5,6% (Враца) до +2,5% (Велико Търново) на седмична база.

Средната за страната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) също се понижава на седмична база - с 0,5%, до 1,87 лв./кг. В големите супермаркети захарта се предлага на цени от 1,67 лв./кг (Хасково) до 1,97 лв./кг (Смолян). В десет от областите се отчита седмично понижение на стойностите - от 1,1% в Бургас до 7% в Русе. В други седем области се регистрира повишение на цените, в рамките на 1,1 – 3,7% (Разград).   

Отчетената средна цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) е 2,02 лв./кг, с 0,5% под нивото от предходния седмичен период. Цените по области са в диапазона от 1,80 лв./кг (Хасково) до 2,25 лв./кг (Враца). Поевтиняване на захарта спрямо предходната седмица се наблюдават в седем от областите, в границите от 1,5% (Кюстендил) до 6,6 (Силистра). Незначително покачване на цените е налице единствено в Сливен – с 1%.

През изминалата седмица цените на захарта в по-малките магазини са средно с 0,15 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,31 лв./кг във Враца. Изключение са областите Благоевград и Разград, където цените в по-малките магазини са съответно с 0,06 и 0,03 лв./кг по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,18 лв./кг за ГТВ и 0,33 лв./кг за ДТО, като достига съответно до 0,53 лв./кг в Добрич и 0,56 лв./кг във Враца. Прави впечатление, че в областите Велико Търново, Разград, Шумен и Русе цените на захарта в големите супермаркети (а в Разград и в по-малките магазини) са с между 0,01 и 0,16 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.