1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. С 10-15% поскъпват яйцата, размер L, в големите търговски вериги в някои градове

С 10-15% поскъпват яйцата, размер L, в големите търговски вериги в някои градове

Маржът между цената на едро и дребно (яйца, размер М) е в рамките на 0,01 - 0,11 лв./бр.

Спрямо изминалата седмица, в рамките на страната цените на едро на яйца размер М запазват нивата си. Равнището им остава в диапазона 0,15 - 0,20 лв./бр. Това сочи седмичната справка (20-27 април) за цените на основните хранителни продукти, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Цени на едро за размер L през периода не са наблюдавани.

Най-ниска цена е регистрирана отново в Ямбол и Плевен, а най-висока - във Варна. Намаление на цените на едро се отчита в четири области, най-съществено в Смолян (-10,5%), следван от Велико Търново (-5,9%), Добрич (-5,9%) и Монтана (-5,6%).

По области, цените на дребно за яйца, размер М, в големите търговски вериги (ГТВ) се движат в границите 0,15 - 0,27 лв./бр., като в тринадесет областни центрове се наблюдава нарастване. Най-голямо е поскъпването във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен (0,05 лв./бр.), Монтана (0,02 лв./бр.), а останалите осем области с 0,01 лв./бр.

В някои части на страната (шест области) цените на дребно на яйца (размери M и L) отбелязват съществено намаление, най-голямо в Силистра (-32%).

В същото време, яйцата, размер L в ГТВ поскъпват с около 10% (Благоевград, Варна и Кюстендил) до 15% (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на яйца, размер М се запазват от предходната седмица в диапазона 0,18 лв./бр. до 0,23 лв./бр.

Изменение се наблюдава в 9 области, в седем от които яйцата поскъпват, най-съществено в София (10,5%). В Кюстендил и Русе се отчита намаление на цените на дребно, съответно с 9% и 5%.

Цените на дребно за яйца, размер L в ДТО варират в диапазона 0,19 - 0,25 лв./бр. Поскъпване е отчетено в Благоевград (14%), Кюстендил (14%), София (9%), Враца (5%) и Перник (5%). Понижение на цените е регистрирано в три области - Смолян (-8%), Шумен (-5%) и Габрово (-4%).

Маржът между цената на едро и дребно (яйца, размер М) е в рамките на 0,01 - 0,11 лв./бр., като най-значително отклонение се наблюдава в Разград.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.