1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. С 2% се повиши цената на брашното в супермаркетите

С 2% се повиши цената на брашното в супермаркетите

Средната цена на едро на брашното през анализирания период се задържа на ниво от 0,81 лв./кг

В периода 3 - 10 декември 2014 г. средната цена на едро на брашно тип „500” за страната остава без промяна спрямо предходната седмица, докато при тези на дребно се отчитат леки разнопосочни изменения, показва анализ на ДКСБТ.

Средната цена на едро на брашното през анализирания период се задържа на ниво от 0,81 лв./кг. Търговията с брашно по тържищата в страната е в ценовия диапазон от 0,60 лв./кг (Враца) до 1,02 лв./кг (Варна). В седем от областните центрове се наблюдава седмично повишение на ценовите стойности с между 1,3% (Бургас и Кърджали) и 4,2% (София). Същевременно, в три области е налице поевтиняване на продукта в рамките на 2,3 – 3,2%, най-чувствително във Враца.

При търговията на дребно с брашно в големите търговски вериги (ГТВ) се отчита повишение на средната цена за страната с 2% на седмична база до 1,01 лв./кг. Цените на продукта в тези обекти се движат в интервала от 0,91 лв./кг (Пловдив) до 1,12 лв./кг (София). В девет области се наблюдава седмично поскъпване на продукта, като в седем от тях то е в рамките на 1 – 5,1%, а във Видин и София по-чувствително – съответно с 15,6 и 19,1%. Понижение на цените на брашното в големите супермаркети се регистрира единствено в Разград (с 4,8%).

Средната цена на дребно за страната на брашно тип „500” в другите търговски обекти (ДТО) е 1,05 лв./кг, с 0,9% по-ниска спрямо предходната седмица. През периода на наблюдение в по-малките магазини брашното се търгува на цени от 0,99 лв./кг (Варна и Пловдив) до 1,15 лв./кг (Разград). В сравнение с предходния седмичен период, изменение на цените в ДТО се регистрира в пет от областните центрове. В четири от тях е налице поевтиняване на продукта, в рамките на 1,7% (Разград) - 16,9% (Видин), а единствено в Шумен - поскъпване, с 2%.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,04 лв./кг по-високи от тези в ГТВ, като разликата достига до 0,18 лв./кг в Пазарджик. Изключение са областите Варна, Търговище, София и Шумен, където цените на брашното в ДТО са с между 0,01 и 0,09 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

През изминалата седмица цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,20 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в ДТО – с 0,24 лв./кг. Най-голям марж между цените на едро и на дребно на продукта е регистриран отново във Враца - 0,44 лв./кг за ГТВ и 0,50 лв./кг за ДТО. Във Варна цените на дребно в ГТВ и ДТО са по–ниски от тези на едро, съответно с 0,02 и 0,03 лв./кг.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.