1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. С 30% по-нисък добив на грозде очакват от Селскостопанската академия

С 30% по-нисък добив на грозде очакват от Селскостопанската академия

По-слабата реколта се дължи на необичайния климат през годината

С 30% по-нисък добив на грозде очакват от Селскостопанската академия. По-слабата реколта се дължи на необичайния климат през годината. Въпреки това заради слънчевите дни през август вероятно виното ще бъде много добро, заяви Светла Бъчварова, директор на академията, цитирана от Дарик.

Още през зимните месеци има измръзнали лозови масиви заради необичайните студове. След това по част от насажденията са се появили и болести.

„Ако миналата година производството на грозде е било около 280 000 тона, с един добър добив, за страната е средно 500 кг от декар, тази година добивът или производството ще бъде с около 30% по-малко. Това означава, че ние говорим за производство около 200 000 тона".

Бъчварова бе категорична, че занапред промените в климата ще допринесат за по-доброто лозарство и винопроизвоство у нас. „По изследванията през последните 20 години в Селскостопанска академия показват, че средно температурите са увеличени с градус и половина, два, което означава, че тези промени ще касаят повишаването на температурите като цяло, включително и за Балканския полуостров. Това е добре за производството на грозде", обясни тя.

Заради топлото време през август тази година на някои места гроздоберът ще започне по-рано от обикновено.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.