1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. С 9,3% поскъпна водата в София

С 9,3% поскъпна водата в София

За Пловдив новата цена е 1,46 лв. на куб. метър

Столичани вече плащат по 1,68 лв. за кубик вода, реши окончателно късно във вторник (01.02.2011 г.) Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Досега за кубик вода се плащаше по 1,54 лв. В проценти поскъпването е с 9,38%. Така двучленно семейство, което консумира 10 куб. м на месец, вече ще плаща близо 17 лв. за вода. Първоначалното предложение на ДКЕВР беше водата в София да поскъпне само с 6,32%.

Повишаването на цената на водата в столицата е основно заради допълнителните разходи, които „Софийска вода” трябва да извършва от 1 март в пречиствателната станция в Кубратово, обясни шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев, цитиран от в.Монитор. „Единственото обстоятелство, което сме отчели за повишаването на цената на водата в София и Пловдив, е предвидената по закон корекция при инфлация, която сме намалили с коефициентите за ефективност за изпълнени показатели”, допълни той.

За Пловдив новата цена е 1,46 лв. на куб. метър при 1,42 лв. на кубик от 1 февруари 2011 г., или с 3,39 на сто. Повишаването на доставянето на вода на потребителите и за двете дружества в София и Пловдив е около 4% - колкото е и инфлацията”, каза още Семерджиев. Точният процент, с който поскъпва доставката на вода в София, е с 4,44%. Отвеждането ще струва с 12,5 на сто повече, а пречистването – с над 27 на сто. В Пловдив поскъпва само доставката – с 4,21 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.