1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Съдът ще реши дали има картелно споразумение при определяне на цената на олиото

Съдът ще реши дали има картелно споразумение при определяне на цената на олиото

В момента КЗК разследва хлебопроизводителите за картел

 

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) даде вчера ход на делото за т.нар. картел на производителите на олио. 14-те най-големи производители на олио, обединени от браншовия си съюз, подадоха жалби срещу намерението на Комисията за защита на конкуренцията да ги глоби за наговаряне на цените. В началото на годината антимонополният орган съобщи, че има доказателства за съществуващ картел между предприемачите.

Всяка от фирмите бе представена от свой адвокат. Основният мотив на защитата бе, че КЗК е иззела 71 писма от браншовия съюз до министерствата на икономиката и на земеделието, а също и кореспонденция между самите предприемачи и така е засякла, че те договарят помежду си цени. Адвокатите се позоваха на Конституцията, която охранява тайната на кореспонденцията, и дори поискаха Конституционният съд да разгледа Закона за защита на конкуренцията. От няколко години той разрешава на чиновниците от КЗК да претърсват офиси на фирми и да изземват документи от тях. Мотивът на юристите на КЗК обаче бе, че в Конституцията свободата на кореспонденцията е разписана в раздела за правата на гражданите, а не за фирмите, и съдът уважи това виждане.

В хода на делото ще се прави тройна експертиза, от която да стане ясно какви количества слънчоглед е изкупила всяка фирма, какъв е бил износът на слънчоглед от последната реколта и имало ли е достатъчно суровина в страната и т.н.

Това е третият случай, в който опитите на КЗК да накаже някой бранш за картелно споразумение стигат до съда. ВАС вече определи, че таксиметровите фирми не са договорили цените, а в момента комисията разследва хлебопроизводителите.

 

 

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.