1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Само 5 оферти за покупка на 4 тютюневи фабрики

Само 5 оферти за покупка на 4 тютюневи фабрики

За останалите може да се промени схемата за продажба

 

Пет оферти за покупката на 4 от общо 12 тютюнопреработвателни дружества бяха подадени в Булгартабак холдинг до крайния срок в 17 часа вчера. Интересът е към фабриките в Първомай, Смолян, Тополовград и Харманли. Кандидатите са "Тракия Табак" ЕООД, "Финанс консултинг 2002" ЕАД, "ЕТ- Заара Янчо Иванов", "Къмпани Билд Коомерс" ООД и "АКБ Форес" АД. От холдинга заявиха, че повече информация за офертите ще бъда предоставена след тяхното отваряне. Кандидат-купувачите са представили необходимата информация за възможността да финансират закупуването и последващото управление на дружествата, които са заинтересувани да закупят, но тепърва ще бъдат класирани.

На 25 октомври документация от кандидат-купувачи беше закупена за 10 дружества. Сред тях не бяха "Кърджали БТ" и "Гоце Делчев БТ", смятани от експертите на Булгартабак като най-преспективни в тютюнопреработката. Вчера нямаше подадени оферти и за фабриките "Дулово БТ", "Дупница БТ", "Исперих БТ", "Сандански БТ", "Ямбол БТ" и "Пазарджик БТ".

Десет от дружествата са на загуба за първото полугодие на годината. Печалба са регистрирали "Гоце Делчев" БТ и "Пазарджик БТ". Общата задлъжнялост на 12-те дружества надвишава 65 милиона лева. С най-големи задължения са  фабриките в Кърджали - 22,8 млн. лв., Гоце Делчев - 8,7 млн. лева , Ямбол - 8,3 млн. лева и Дупница със 7 млн. лева.

Все още не е ясно как ще се процедира с дружествата, към които няма заявен интерес. Неотдавна изпълнителният директор на Булгартабак Георги Костов заяви, че за тях схемата може да бъде променена, като вместо с конкурс публичните тютюневи дружества бъдат пуснати за продажба чрез фондовата борса, а непубличните - на открити търгове.
 
Идната седмица се очаква решение на Надзорния съвет за хода на сделката с цигарените фабрики и оценка на офертата на ВАТ за пакета "София БТ"- "Пловдив БТ"./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.