В месопреработвателния сектор закритите предприятия ще бъдат около 150
80 мандри от общо 236 предприятия от бранша ще останат сле д31 март, съобщи Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Останалите ще бъдат затворени, защото не са направили достатъчно инвестиции и не са покрили изискванията и критериите на ЕС.
Зоров посочи, че в Гърция, има около 9-10 предприятия, както и сезонни мандри, които работят само в летния период.
Според Константин Чорбаджийски, в месопреработвателния сектор закритите предприятия ще бъдат 150. Миналата седмица двете организации протестираха срещу необоснованото удължаване на срока на преструктуриране на секторите, което ще доведе до отваряне на вече запечатани мандри и кланици. На среща с министъра на земеделието Нихат Кабил бе договорено до 31 март да продължат да работят само мандрите, постигнали до 80 на сто от преструктурирането си към момента на проверката. За сектор "Месо" бе решено срокът да бъде 15 юни при 70 процента готовност на предприятията.