Четете внимателно съдържанието на опаковките и внимавайте с насипните ядки съветват от „Интерснак България”
Единствено най-големите компании в България осъществяват контрол през целия процес на производство на ядки – от самия източник на продукта, през обработката му, до пакетирането и предоставянето му на пазара. Почти 90% от ядките у нас се внасят в страната в суров вид. Сред производителите са бедни страни от Африка, както и държави от Азия и Близкия Изток със занижени стандарти за контрол и качество. Само малки количества тиквени и слънчогледови семки, както и фъстъци се произвеждат у нас.
Заради потенциалната опасност се контролира импорта на шам фъстък от Иран и Турция, фъстъци от Египет, Китай, Бразилия и Гамбия, лешник от Турция и бадеми от САЩ. Контролът се осъществява по списък, издаден от ЕК през 2006 г. Отделно според наредба на Министерството на здравеопазването, всяка пратка фъстъци и шам фъстъци, от страни извън ЕС, минават задължителна проверка.
Въпреки всички мерки се намират начини за заобикаляне на проверките и забраните. Например като се смесят ядки от държава в забранения списък с тези, произведени в друга, чиито внос е разрешен в страни от ЕС.