1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. САЩ и Китай са готови за частично споразумение

САЩ и Китай са готови за частично споразумение

Вашингтон търси подходяща локация за церемонията

Подготвяното частично търговско споразумение между Съединените щати и Китай е готово за подписване. Според съобщение на американския президент Доналд Тръмп в социалните мрежи, неговият китайски колега Си Дзинпин също е съгласен.

В момента Вашингтон търси подходяща локация за церемонията по подписване на споразумението. Един от разглежданите варианти е град Де Мойн, столицата на щата Айова. Според Тръмп щатът в Средния Запад е много подходящ, тъй като договорът ще засяга основно селскостопанския сектор. За Съединените щати частичното споразумение е само първата част от всеобхватен търговски договор, за който настоява и правителството в Пекин. По думите на американския президент - Китай, подписвайки това споразумение, се задължава да купува американски аграрни продукти като соя, царевица и други на стойност 50 милиарда долара. Точният обем на сделката все още не е известен, а и самият Тръмп споменава различни суми. За него фермерите в Средния Запад са много важни, понеже са сред най-преданите му поддръжници. Затова и подписването на споразумението в Айова би имало силно символично послание.

Първоначално споразумението трябваше да бъде подписано по време на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанската икономическа общност, това трябваше да се случи средата на ноември в Сантяго де Чили. Заради протестите чилийското правителство обаче се отказа от домакинството на срещата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.