1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. САЩ искат договор с Европейския съюз

САЩ искат договор с Европейския съюз

Подобен договор е затруднен от търговските бариери, издигнати от Брюксел

Съединените щати искат да сключат търговски договор с Европейския съюз, който да даде на американските фермери достъп до пазарите на Стария континент. Това каза американският земеделски министър Том Вилсак при виртуалната си среща си с депутатите от Аграрната комисия в Европарламента.
 
Подобен договор е затруднен от търговските бариери, издигнати от Брюксел заради генномодифицираните американски култури и прилагането на хормони в животновъдството. 
 
Според министъра различията между САЩ и ЕС относно стандартите се нуждаят от "креативни решения", тъй като без сближаване по въпроса за нормите, договор за търговия няма да има. "Ето защо трябва да водим интензивен диалог", изтъкна Вилсак. През следващата седмица той ще се включи чрез видеовръзка в разискванията на Аграрния съвет, първият под словенско председателство. 
 
В Европарламента министърът обясни какъв подход следва американската аграрна политика. Там най-важните акценти са производителността, доходите на фермерите и устойчивостта, за които Вашингтон заделя огромни средства.
 
"Нашите стопани получават премии, когато прилагат мерки за избягване на ерозията, или когато продават стоката си в локален мащаб. Имаме и по-малко забрани и предписания, отколкото в Европейския съюз", поясни той. Според него фермерите в Европа трудно ще се справят стратегията "От фермата до трапезата" с нейните цели за намаляване на торове и препарати. За разлика от европейските им колеги, американските стопани получават финансови стимули, за да прилагат мерки за екология, допълни Том Вилсак. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.