1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. САЩ с нови наказателни мита за китайски стоки

САЩ с нови наказателни мита за китайски стоки

Мярката е в отговор на последните цифри, публикувани в Пекин

Търговският конфликт между Съединените щати и Китай продължава да се изостря. Вашингтон обяви, че на 23 август ще влязат в сила нови наказателни мита в размер на 25 процента за китайски стоки на обща стойност 50 милиарда долара.

От съобщение на американския търговски представител Робърт Лайтизер става ясно, че новите мита ще засегнат няколко стотин продукта, сред които мотоциклети, трактори, електронни елементи и аграрни стоки.

Мярката е в отговор на последните цифри, публикувани в Пекин, според които Китай продължава да има голям положителен баланс в търговията със Съединените щати. В началото на юли президентът Доналд Тръмп вече наложи наказателни мита за китайски стоки на стойност 34 милиарда долара. Целта на тези налози е да се даде отпор на "некоректните търговски практики" от страна на Китай, се посочва в съобщението на Лайтизер. Проверка на неговия офис била доказала, че Народната република действа "несъразмерно и дискриминиращо" в области като трансфер на технологии, интелектуална собственост и иновации и по този начин вреди на американските компании.

Търговската война между Вашингтон и Пекин от месеци е сред най-обсъжданите теми в икономическите среди и води до големи опасения от глобален срив на конюнктурата. В началото на месеца Китай обяви, че в отговор на американските мерки е готов да наложи наказателни мита за стоки на стойност 60 милиарда долара. През юли Пекин вече въведе такива мита за някои продукти, сред които соята.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.